Begravelse/bisættelse

Begravelse
Ordet bruges om en begravelseshandling, der slutter med, at man sænker kisten ned i grav ude på kirkegården. Begravelse kaldes undertiden jordbegravelse eller jordfæstelse for at markere forskellen til bisættelse, hvor kisten med den døde køres på krematoriet og brændes.

Bisættelse
Skikken med at brænde de døde går tilbage til 1800-tallets store kolera-epidemier, der også ramte Danmark. På grund af de mange kolera-ofre blev det snart et problem at finde plads på landets kirkegårde til alle kisterne. Derfor begyndte man at brænde de døde. Dels sparede det plads, og dels rensede det luften i de sygdoms-befængte byer. Kolera er for længst udryddet i Danmark, men alligevel vælger de fleste, at de vil brændes. Mange kan ikke lide tanken om at blive nedbrudt i jorden. I dag vælger næsten 8 ud af 10 danskere at blive brændt.

Nærmeste pårørende til afdøde kan via  www.borger.dk udfylde en anmodning om begravelse/bisættelse og sende den elektronisk med NemID til kirkekontoret. Man kan også give bedemanden fuldmagt til at ordne papirerne for sig.