Fra lejrbålssang til begravelsessalme

Udgivet af Claus Schioldann von Eyben, man d. 31. maj 2021, kl. 12:52
Refleksioner

Af Tage Kleinbeck -

”Du som har tændt millioner af stjerner” er blevet en af de mest elskede nye salmer i vores salmebog. Den er skrevet som aftensalme, men rigtig mange Glostrup-borgere har de senere år sunget den til en bisættelse. Det har de til fælles med kongehuset, for Prins Henrik havde ønsket den sunget, da han blev bisat fra Christiansborg Slotskirke i 2017.

Dette folkelige og kongelige gennemslag havde digter og komponist næppe forudset, da de på opfordring skrev salmen. FDF-historiker Thorsten Dyngby fortæller:

”Salmen blev bestilt til FDFs landslejr ved Julsø i 1981. Johannes Johansen, som allerede var en kendt salmedigter, var lige blevet biskop over Helsingør Stift da han fik opgaven af landslejrudvalget. Erik Sommer, lærer på Silkeborg Højskole, sagde ja til at skrive en melodi. Han har fortalt, at både tekst og melodi blev til under et betydeligt tidspres, da salmen allerede skulle ligge klar til lejrbogens udgivelse et halvt år før lejren. Johannes Johansen havde dog nær glemt at skrive sin tekst, men da landslejrens chef rykkede for den, blev den hurtigt leveret. Da Erik Sommer fik teksten, havde han blot én dag til at skrive melodien”.

På selve landslejren blev “Du som har tændt” med det samme et megahit, når de 13.000 deltagere stemte i under en mørknende himmel ved de store, stemningsfulde lejrbål. Ikke alle var dog lige begejstrede for salmen, især ikke da FDF-lederne og mange af landslejrens præster bar salmen med hjem til brug ved familiegudstjenester i de forskellige sogne. Flere fandt salmen en kende for banal, og udtryk som “konfirmandteologi” og “popsang” blev brugt. På den anden side vel ikke så underligt, når den jo faktisk var skrevet til 13-18 årige på lejr. Andre kritiserede ordvalget i den oprindelige udgave, især linjen: “tro på, at Du er vor vogter og værner”. - Vogter og værner brugt som substantiver. Gud kan vel nok være en vogter, men hvad er en “værner”? Biskoppen gav ikke meget for kritikken og holdt sig i øvrigt til, at salmen var blevet populær på rekordtid. Måske syntes han også, at Gud var stor nok til både at kunne være det ene og det andet. Ikke desto mindre foretog han ret hurtigt flere mindre ændringer i teksten, og den nævnte linje lyder i dag: “Du er vort lys, og du vogter og værner”.

I 2003 blev “Du som har tændt” optaget i salmebogen - i øvrigt sammen med Holger Lissners “Nu går solen sin vej”, som også blev skrevet til Julsølejren 1981. Forinden blev salmens teologiske tyngde igen flittigt diskuteret, men nu var den blevet så udbredt og populær, at den ikke var til at komme udenom. Siden er denne FDF-aftensalme blevet alment udbredt overalt, folkeligt og kirkeligt, fra børnegudstjenester til begravelser. Og som Thorsten Dyngby tilføjer:

”Dens gennemslag blev endnu engang slået fast, da den blev en af de mest ønskede salmer under corona-tidens morgensang og fællessang i tv”.

Johannes Johansen lægger navn til 16 salmer i Den Danske Salmebog.